Батерията на MacBook не се зарежда?

Батерията на MacBook не се зарежда?  

Ще Ви насочим стъпка по стъпка, за да се опитате да решите този проблем сами.

Батерията на MacBook не зарежда – съобщение от операционна система.

Този текст е написан от техници и инженери, които поправят батерията на MacBook, която се зарежда стотици пъти всяка година. Тук ще обхванем всички теми от прости решения за поправка, до сложни решения за ремонт на експертно ниво. Инструкцията предоставя практически и всеобхватни решения за решаване на проблема с без значение дали имате други проблеми по компютъра.

1. MacBook батерия не зарежда?

Батерията на MacBook не се зарежда, това означава, че можете да включите вашия компютър, но зарядното няма да зареди батерията. С други думи, вашият MacBook работи добре, освен функцията за зареждане на батерията. Следните симптоми показват, че имате MacBook Air или MacBook Pro, които не се зареждат:

Получавате съобщението „Батерията не се зарежда“.

Нямате зелена или оранжева светлина на конектора „Мag Safe1/2“.

Менюто за статус показва, че батерията ви е нормална и напълно заредена. Но ако махнете зарядното, компютъра се изключва веднага.

Много хора се объркват с „ MacBook батерия, която не се зарежда “и „ MacBook не се включва “. Проблемът „ MacBook не се включва “означава, че когато натиснете бутона за включване на клавиатурата, не можете да видите нищо на екрана на компютъра, не се чува звук и няма светлина на клавиатурата и никакъв шум от вентилаторa. С други думи, MacBook няма признаци на живот. Ако MacBook не тръгва, вижте нашата статия MacBook не се включва? 10 начина да го поправите.

Защо батерията ми не зарежда?

Системата за зареждане на батерии на MacBook се състои от следните четири компонента, ако един не работa, това е причина MacBookAir или MacBook Pro да не зарежда. 

1.Зарядно устройство – Mac Safe или USB-C. Доставя енергия на MacBook и батерията.

2.Батерия –  Приема мощност (зареждане) и отдава мощност (разреждане).

3.Зареждаща верига – Превръща зарядното напрежение така, че компютъра стартира и зарежда батерията.

4.Контрол на управлението на системата (SMC).  Контролира поведението на захранващата верига, включително старт и спиране на зареждането на батерията.

Повредено зарядно, изтощени батерии и неправилни данни от SMC са голямата част от проблемите на MacBook, които не зареждат. 

За щастие, някой от тези грешки са лесни за отстраняване. Проблеми в захранващата щата верига са по-трудни за поправяне и го обсъждаме в последния раздел.

Ако забележите, че в менюто за батерии пише, че не се зарежда, и съобщението изчезва по-късно, вашият MacBook е наред. Можете да видите временно НЕ ЗАРЕЖДАНЕ поради няколко причини:

Използвате ниско-енергиен адаптор. Той осигурява достатъчно мощност, за да стартира и работи компюръра, но не достатъчно мощност, за да зареди батерията. Например, ако свържете зарядно на MacBook Air (45W) с 15 инчов MacBook Pro (85W), можете да получите съобщение за незареждане на батерията. Ако изключите Мак-а или го превключите на модел” sleep”, адапторът ще започне да зарежда.

Ако вашият Mac работи с високоефективни приложения като софтуер за редактиране на видео, аудио или видео игри, батерията на Мак-а може да не се зарежда. Ако приложенията изискват повече мощност, отколкото адаптера може да предостави, вашият Mac ще сумира мощноста на Батерията и на адаптора, за да отговори на високото потребление. Това е предвидено от Apple, и може да увеличи мощноста  при поискване. Някои приложения могат да изтощят твърде бързо батерията, може да се наложи да ги спрете и да оставите Маc-а да зареди батерията. Ако изключите компютъра, адаптерът ще зареди батерията по-бързо.

Удължаване живота на батериите. 

Батерията ви може да се изтощи до 90% или по-ниска, преди да започне да зарежда отново. Това е предвидено за да се удължи живота на литиевата батерия на Макбук. Можете да изключите управлението на батериите в „Енерджи Савър“. Не препоръчваме да смените тази настройката, освен ако нямате специална нужда.

3.Как Макбук зарежда батерията си?

За да се диагностицира бързо и да се оправи проблема с батерията на Мак, трябва да знаете как MacBook зарежда батерията. Има два вида зарядни на Макбук: зарядно Магсейф и зарядно USB-C. Apple прекрати използването на устройствата Mac Safe през 2015—16.

Магсейф (Mac Safe) Зарядно 

Изходното напрежение на зарядно устройство е фиксирано. За  MacBook Air е 14.5 V. за MacBook Pro изходното напрежение е 16.5V, 18.5V или 20V в зависимост от модела.

Когато свържете зарядно за Mac Safe с MacBook, SMC” взаимодейства” с инфо-чипа от главната платка, за да идентифицира вида на зарядното устройство, ток, напрежение и т.н. Ако зарядното отговаря на критериите, се включва зелена светлина на конектора. Тази зелена светлина ви казва, че SMC успешно е идентифицирал подходящо зарядно за вашия MacBook.

SMC също така „взаимодейства” с инфо-чипа в батерията, за да идентифицира типа батерия, включително работното напрежение, код на производителя, настоящата температура и т.н. Въз основа на данните, получени от зарядното и батерията, SMC определя дали да зареди батерията и колко количество ток ще се подаде.

SMC ще каже на захранващата верига да започне зареждане на батерията, ако са изпълнени всички следните условия:

Зарядното има достатъчно мощност да захранва MacBook и да зареди батерията едновременно.

Температурата на батерията е нормална и батерията не е напълно заредена.

Зареждащата верига не засича свръхток или свръхтемпература.

Докато SMC контролира захранващата верига, за да зареди батерията, той включва оранжевата светлина на конектора. Оранжевата светлина Ви показва, че зарядното в зарежда батерията.

Когато батерията е напълно заредена, SMC спре тока, който зарежда батерията, за да предотврати презареждане на батерията. След това SMC сменя цвята на конектора на зелено. Този път зелената светлина Ви показва, че зарядното е изпълнило задачата за зареждане.

USB-C Чарджър

Изходното напрежение на зарядно устройство за тип USB-C не е фиксирано. Циркулаторът ще преговаря с MacBook, за да изгради оптимално изходно напрежение. Циркулярно устройство може да произвежда 5V, 12V, 14.5V и 20V в зависимост от ситуацията.

Няма индикатор на зарядното устройство, което да ви каже какво става. Но принципът на системата за зареждане на батериите на MacBook е същият, въпреки че комуникациите между зарядното устройство USB-C и SMC са много по-сложни.

4. Поправи батерията на MacBook, който не зарежда проблема стъпка по стъпка

Много фактори могат да причинят проблем с батерията на MacBook. В зависимост от причината за проблема с MacBook Pro или MacBook Air, съответният ремонт варира от лесно до трудно. Първо ще обсъдим лесните решения и най-трудните накрая. Някои проблеми, свързани с ремонт на дъното (платката), изискват специфично оборудване и (или) резервни части. В началото на всеки раздел ще споменаваме нивото на трудностите и оборудването и(или) резервните части, необходими за ремонта. Така, че да може да прецените успеха на ремонта въз основа на уменията си. Успех!

4.1 Макбуковата батерия не се зарежда – причинена от зарядното.

Ниво на трудност: – лесно.

Необходима е резервна част: ново зарядно ще помогне.

 Ако зарядното на MacBook не работи, разбира се, че не може да зареди батерията. Трябва да се увериш, че зарядното работи добре.

Първо трябва да се уверите, че захранването е наред. Можете да включите зарядно за телефон или лампа към захранването или да включите зарядното си в друга захранваща система. Тази проста стъпка ни дава да разберем, че захранването работи или не.

Не забравяйте да проверите връзката на зарядното. Адапторът на се състои от две части: зарядното устройство за Mac Safe  и отстраняващия електрически кабел.

След това, инспектирайте както входния, така и изходния кабел на зарядното, като започнете от единия край и прокарайте пътя си до другия край. Внимавайте за дупчици по кабела. Ако има някакви недостатъци, подобни на споменатите, това вероятно ще е проблемът. Заредете зарядното или опитайте друг налично зарядно. Вярвате или не, тези прости проверки често поправят проблема с батерията на Mac Book.

Когато използвате резервно зарядно, за да тествате MacBook, внимавайте, защото има няколко вида зарядни за различни модели на лаптопи на Mac. Изходните напрежения са 14.5V за MacBook Airs, 16.5V и 18.5V за MacBook Pro, 20V за 15″ MacBook Pro с екран на ретината. Основното правило е, че зарядното устройство за по-висока мощност може да замени зарядното устройство за по-ниско напрежение.

В действителност Apple използва същия чип за зареждане на IC (ISL6259) в логическия съвет от 2008 до 2015 г. за борда на различни видове зарядни устройства MaсSafe. Този чип автоматично ще произведе правилното напрежение, за да захрани MacBook и да зареди батерията. Така че зарядно с по-високо напрежение няма да навреди на MacBook. Разбира се, когато купите зарядно, купиете същия тип от оригиналния.

Също така, зарядните устройства за MaсSafe 1 и MaсSafe 2 не могат да бъдат заменяни, тъй като размерът на съединителите са малко по-различен.

Вашият MacBook автоматично ще преговаря за подходящо напрежение (5V, 12V, 15V и 20V) от зарядното USB-C. Не се притеснявай за зарядното, докато зарядното има способността да захранва ‘ MaсSafe ‘.

4.2 Батерия, която не се зарежда, причинена от некачествено захранване или съединяване.

Ниво на трудност: начало

Необходима е резервна част: няма

Проверете порта за зареждане на MacBook и конектора за отломки и изгорени следи. Зареждащата платка има тенденция да привлича малки метални предмети кламери. Тези чужди предмети пречат на конектора да се свърже в близък контакт с платката за зареждане. Конекторът може да е много топъл поради допълнителния резистор, създаден от контакта. В един изключителен случай, дори виждате електрическите искри. Ако откриете следи от изгаряне по зареждащия порт или съединителя, трябва да ги почистите или да ги замените възможно най-скоро, преди да са нанесли повече щети.

 Батерията на MacBook не зарежда

Ако има отломки в зарядното порт, може да използвате клечка за зъби или чифт метални пинсети, за да го вземете от дъното. Има специално нещо на защитната система на борда на логиката, което предотвратява захранването на батерията обратно към пристанището. Няма случайно да прекъснете веригата чрез метален инструмент за почистване.

Обърнете внимание на средната игла на зарядното пристанище. Увери се, че няма частица, който да покрива иглата. SMC използва тази игла, за да комуникира с зарядното устройство за MaсSafe. Всеки тънък филм ще блокира електронното предаване, а няма да получите зелената или оранжева светлина, въпреки че и вашият MacBook и MaсSafe работят. Използвай малък остър нож, за да почистиш игличките и да почистите с памуче с 95% алкохолен разтвор.

УСБ-С платката и щепсела също са обект на често замърсяане. Можете да използвате памук и алкохол, за да ги почистите. Не забравяйте да махнете зарядното от изхода на захранването преди да почистите конекторите.

Батерията на MacBook не се зарежда – мръсна USB-C-сцепление. DETACHMENT DETACHMENT Battery Battery Battery, които не се зареждат – мръсна USB-C прот и щепсел

4.3 Поправи батерията на MacBook, която не зарежда – рестартирай SMC

Ниво на трудност: начало

Необходима е резервна част: няма.

Контролът на управлението на системата (SMC) контролира процеса на зареждане на батерията на MacBook. Ако SMC по някакъв начин има неправилни данни за зарядното MacSafe или батерията на MacBook, зарядното ще зареди батерията много бавно или дори няма да зарежда.

Apple започна да използва неотменими батерии във всички модели на MacBook от 2008 г. (последващи стъпки за рестартиране на SMC върху MacBook с неизползваема батерия:

Дръжте бутона за захранване поне 5 секунди докато MacBook се изключи.

Свържи зарядното MaсSafe, задръж шаблона за управление на движението от лявата страна и бутона за захранване едновременно за 10 секунди.

Освободи всички ключове.

 Натисни бутона за захранване, за да включиш Maс. Сега успешно рестартирахте SMC.

Пренастройването на SMC на MacBooks с отстраняване на батерии е просто.

Дръж бутона за захранване поне 5 секунди докато MacBook се изключи.

Махнете енергийния адаптор и батерията от MacBook.

Задръжте ключа за бутона за 5 секунди, за да задействате останалата електрическа енергия в кондензаторите на SMC веригата. Като алтернатива, можете да изчакате няколко минути докато кондензаторите се освободят естествено.

Върнете батерията на MacBook. Сега успешно рестартирахте SMC.Ако рестартирането на SMC не може да реши проблема с MacBook, няма да зареди ПАМ, както е обсъдено по-долу.

4.4 батерия, която не се зарежда на MacBook – рестартира PRAM

Ниво на трудност: начало

Необходима е резервна част: няма

PRAM съдържа данни, определени от потребителите, като яркост на екрана, настройка на задните клавиатури и настройка на звука. Ако данните са повредени, вашият MacBook няма да зареди батерията или зареждането изключително бавно.

За да рестартирате ПАМ, следвайте тези стъпки:

Дръж бутона за захранване поне 5 секунди докато MacBook се изключи.

Натисни бутона за захранване, за да включиш MacBook.

Веднага щом чуете сигнала или видите светлина на екрана, задръжте контролна опция-R-P четири ключа едновременно докато MacBook се рестартира.

Освободете четирите ключа.

След рестартирането, рестартирате PRAM.

Ако все още имаш проблем с MacBook, премини на следващото ниво – хардуерните дефекти са неприятни.

4.5 MacBook-ова батерия, която не се зарежда – причинена от конектора на батерията

Ниво на трудност: основно

Необходима е резервна част: няма

Всички преди 2016 г. MacBook използват девет щифта, за да свържат батериите с логическите платки. Pin 6 се използва за откриване на батерии. Когато свържете батерията с логическата платка, ще се изпрати сигнал към вътрешната „интелигентна” верига, за да включи „предпазния ключ“, наречен MOSFET. Следователно електрическият ток може да изтече и да изтича от батерията свободно. Този проект за безопасност предотвратява случайно късо терминалите на батериите и причинява повреда на батерията или дори пожар.

Уверете се, че няма прашинки или течност. Използвайте памучета с най-малко 95% алкохол, за да почистите щифтовете и да свържете конектора здраво.

4. 6 Поправи батерията на MacBook, която не зарежда, замени дефектната батерия

Ниво на трудност: основно

Нужна е батерия за модела на MacBook

SMC използва чифт линии за данни, наречени SM-bus, за да комуникира с батерията. SMC използва също така електрически сензорни вериги, за да следи тока в реално време, който влиза или излиза от батерията. Въз основа на тези данни, вашият MacBook показва информацията за батериите в секцията за уведомяване.

Батерията на MacBook не зарежда – батерията се заменя

Има пет уведомления за батерии:

Нормално

Обслужваща батерия

Заменете го

Няма батерия

Документът на Apple е определил само съобщенията „Нормално” и „Обслужваща батерия “, водещи до много недоразумения, дори подвеждаща информация за „Заменете скоро” и „Заменете сега “. Ще изясним тези съобщения.

„Нормално” означава батерията ти е добре. Батерията ти задържа повече от 80% от първоначалния капацитет

„Батерия за обслужване” означава батерията се е разградила до по-малко от 80 % от първоначалния капацитет Обикновено батерията все още може да продължи два или три часа нормално използване Може да изберете да смените батерията, но не е спешно. Батерията може да продължи година или две, ако свържете MacBook с зарядното през повечето време, за да намалите използването на батерията.

„Заменете скоро” означава, че скоро трябва да уредите заместване на батерията. Ябълката не е посочила критериите на това съобщение Нашите тестове показват, че това съобщение означава, че батерията ви задържа по-малко от 50% от първоначалния капацитет. Ако все още използвате батерията, дръжте го под око и се уверете, че батерията не е подута батерия в 13″ MacBook Pro надута батерия ще притисне платката.

Батерията на MacBook не зарежда – подут батерия

 Ако забележите, че докосването се пукне или се появи, както е показано на снимката отдолу, най-вероятно имате разширена батерия. Трябва да смениш батерията незабавно, за да предотвратиш още щети.

Батерията на MacBook не зарежда – тупад се появи

„Заменете сега” означава, че ЦМК все още може да комуникира с батерията, но много малко или дори не може да изтече ток или да изтече от батерията. Ако изключите зарядното, MacBook ще се изключи веднага. Батерията най-накрая свършва живота си.

„Няма налична батерия” с кръстосан знак на иконата на батерията

Батерията на MacBook не зарежда – няма батерия

Означава, че SМС не може да комуникира с батерията. Батерията е или напълно изтощена или не е свързана с логическата дъска. Обикновено, заменянето на батерията може да реши проблема. Но от време на време, дори когато смените батерията, все още получаваш съобщението „Няма батерия “. Трябва да оправите логическата платка, за да решите проблема с MacBook

Ако батерията ти е повредена, може да смените батерията от доставчик на услуги или да замените батерията сами. Когато поръчате батерията онлайн, цитирайте модела на батерията вместо модела на MacBook, за да се уверите, че ще получите правилната батерия за вашия MacBook. Например 15 “ A1398 MacBook Pro 2012 използва модел A1417.

Когато сами замените батерията MacBook, използвайте пластмасова пръчка, за да махнете акумулатора от логическия борд. Никога не използвай метална отвертка. В противен случай, може да прекъснете батерията или дори по-лошо, да унищожите SMC, като изпратите мощността на 12V батерията директно към нея.

Батерията на MacBook не зарежда – изключи батерията

Батерията е прикрепена към случая MacBook с винтове в Pre-2013 MacBook Pro и Pre-2018 MacBook Air. Просто махнете винтовете и прекъснете акумулаторния конектор от логическото табло. Ако купите резервни батерии онлайн, повечето от тях идват с отвертка.

Apple избира да залепи батериите към MacBook през 2013 г. Следващите модели MacBook Pros и 2018 г. нататък MacBook Airs. Да махнете лепилата от батерията от MacBook е малко трудно за начинаещите. Обърнете внимание на логическата платка. Не искате да свалите чипове на дъската и да го унищожите.

Връзката с батерията в новите MacBooks с платки за зареждане на USB-C е различна. Електрическите линии и връзките за данни вече не са на един и същ конектор. Вместо това електропроводите са свързани с логическата дъска, обезопасена от винт T-5, за да осигурят по-добри контакти. Данните са свързани с логическата дъска чрез гъвкав кабел.

Правилната процедура за отстраняване на този тип батерия е от решаващо значение. Трябва да махнете кабела от логическата дъска. Тогава използвай отвертка Т-5, за да махнете винта и да изключите електрическите терминали. След като махнете кабела за данни, интелигентната батерия ще изключи „предпазния ключ”в батерията и няма да има захранване на електрическите терминали.

Ако кабелът на данните не работи поради загубен контакт или увреждане на течности, ще получите съобщението „Няма батерия “

С радост ще ви помогнем, ако сами не можете да решите проблемите. Предлагаме конкурентни цени за заместване на батерията на MacBook. Моля, свържете се с нас.

Нашият опитен персонал ще ви се обади да прецените положението Ви и да Ви предостави безплатен преглед.

4. 7 MacBook Pro не се зарежда – причинено от повредения индикатор за батерията

Ниво на трудност: основно

Необходима е резервна част: няма

Пред-2013 MacBook Pro има индикатор за батерията. Можете да натиснете бутона, за да видите колко процента батерията запазва мощността. Този показател има същата верига, с която ЦНР използва за комуникация с батерията. Ако показателят е повреден, особено след като е изложен на вода, ЦНР не може да говори с батерията, следователно не е открита батерия.

Батерията на MacBook не зарежда – повредена светлина на батерията

Да оправим проблема е лесно. Можете да замените показателя или просто да изключите кабела на индикатора, ако решите да не използвате повече показателя.

4. 8 MacBook Pro батерия, която не се зарежда – причинена от дефектен съединител за Вашингтон

Ниво на трудност: средно

Резервна част: „MacBook Pro DC конектор

Батерията на MacBook Про, която не се зарежда, може да бъде причинена от неуспешен DC-IN в Pre 2013. Има диод на таблото DC-IN, свързващ щифт 3 към земята, за да защити SMC веригата.

Батерията на MacBook не зарежда – повреден диод на дъската

Ако случайно е налице по-високо напрежение, приложено към щифт 3, например силов удар или щифт 2 (16.5V – 18.5V), късо на щифт 3, диодът ще къса това високо напрежение до земята, за да предотврати повреденото на специалния SMC

Ако диодът е повреден, SMC не може да говори с зарядното MacBook, така че няма да получите зелена светлина Разбира се, вашият MacBook няма да зареди батерията, тъй като няма захранване от зарядното.

Да оправиш проблема е лесно. Можеш да купиш борд за столицата за няколко долара. В зависимост от модела на MacBook, може да се наложи да махнете логическия борд, за да изключите кабела на DC.

Ако трябва да махнете логическaта платка, обърнете внимание на вентилатора. Вентилаторът е много лесен за сваляне. Поправянето на вентилатора изисква умения за микрозапояване и добавя допълнителни разходи към сметката за ремонт.

Дори можете да махнете диода и платката ще работи отново. Но имайте предвид, че няма защита на SMC веригата в случай, че се появи токов удар.

4.9 MacBook Въздушна батерия, която не се зарежда – причинена от повреден кабел

Ниво на трудност: средно

Резервна част: кабел на MacBook I/O

Има кабел, свързващ логическата дъска с таблото. SMC използва едножичната верига, за да говори с зарядното устройство за Mac Safe. Този сигнал „едножичен“ трябва да предаде кабела на таблото I/O и накрая достига зарядното устройство.

Батерията на MacBook не зарежда – кабелната е пусната

Ако кабелът е пуснат, сигналът „еднопроводно” няма да премине на зарядното, така че няма да получите зелена светлина на зарядното устройство и вашият MacBook няма да зареди батерията.

Махнете кабела, почистете кабела и два конектора на дъската за логика и таблото с четка за зъби и 95% алкохол. Запомни посоката на кабелната. Ако свържете резервирания кабел, може да повредите MacBook.

Кабелът е склонен към течни увреждания. Ако разлеете вода на вашия MacBook Air точно преди да получите MacBook, най-вероятно имате корозиран кабел и (или) съединители.

Можете да вземете кабела за няколко долара онлайн. Ако таблото ти е повредено, може да го получите за по-малко от 50 лева.

4.10 MacBook не зарежда проблем – дефектна обратна верига за защита

Ниво на трудност: напреднал

Изисква се оборудване: станция за преработка на горещи въздушни оръжия

Ако свържете оригинално зарядно на Apple с MaсSafe с MacBook, не можете да видите никаква зелена или оранжева светлина на съединителя. Но ако включите зарядно на трето лице към MacBook, можете да видите зелената или оранжева светлина и батерията на MacBook зарежда батерията перфектно. Този уникален симптом показва, че имате дефектна обратна верига на логическите табла.

Предпазната верига на заден ток е проектирана да предотврати вътрешната мощност на батерията „обратна” от батерията до зарядното устройство. Ако веригата за защита на обратното ток има течове, дори и няколко милиампа, оригиналното зарядно устройство за Мac Safe ще засече изтичането, следователно, изключи изхода.

От друга страна, зарядното устройство на трета страна няма функция за откриване на изтичане на течове; следователно продължава да работи, както обикновено.

Сега имате две възможности. Можете да продължите да използвате зарядното на трето лице, тъй като изтичането не повлиява на изпълнението на Вашата MacBook. Втората възможност е да се замени обратната защита MOSFET. Трябва Ви станция за резареждане на въздушни оръжия, за да изпълниш задачата.

Батерията на MacBook не зарежда – дефектен токов защитен транзистор

4.11 Разбери принципа на захранване на батерията MacBook

Ще разгледаме някои проучвания на експертно ниво. 

Когато акумулаторът е свързан с логическата дъска, резистор R7050 е свързан с акумулаторния конектор J7050. Вътрешната верига на интелигентна батерия засича наличието на резистор от 10KΩ, след това отваря вътрешната батерия MOSFET за изход на акумулаторното напрежение. С други думи, изходът на батерията ще остане близо, освен ако не бъде открит 10KΩ резистор. Това е защитната част на интелигентната батерия.

Когато енергиен адаптор е свързан с MacBook, U7100 ще създаде свой собствен PPBUS_G3H от енергийния адаптор. U7100 изходи CHGR_BGATE за контрол на Q7155 за постигане на зареждане на батерии или зареждане на батерии съгласно статуса на батерията и приложенията, които пускаме на лаптопа. Всички тези функции се управляват от ЦМС.

4.12 MacBook Pro батерията не зарежда – проучване на случая

Ниво на трудност: експерт

Изисква се оборудване: станция за преработка на горещи въздушни оръжия, мултиметър

Това е “ MacBook Pro 2015″ с екрана на ретината. Лаптопа работи добре, когато зарядното е свързано, но веднага се изключва, когато зарядът е отстранен. В секцията за уведомяване се отбелязва съобщение „сервизна батерия”и има оранжева светлина на зарядния конектор. Клиентът каза, че лаптопът е бил заменен от друг компютърен магазин, но лаптопа все още не се зарежда. Първоначалната проверка не показва доказателства за повреда на водата или корозия.

Свържи Макбук с измерената ни мощност. Течението, изтеглено от захранването, е 0,027А в режим на готовност. Замени батерията с известна батерия. Течението е 0,027А. Това потвърждава, че проблемът е в логическия борд. Как да го оправим?

Изваждаме логическия дъб от случая и го проверяваме под микроскоп. Няма данни за повредени течности. Схемите на този MacBook Pro са 820-4924A

Измервателен съединител за батерии J7050 Цифрите на PIN 13 и 14 * часовниковата линия на SMBUS и линията на данните са съответно 0,508 и 0,509 в режим диод Означава, че автобусът за акумулаторния батерии ще е наред. Измервателна игла 15, откриваща батерия Фигурата е 9,8 KΩ. Съвпада с фигурата R7050 на схемите. Значи веригата за откриване на батерии също трябва да е наред.

Адаптор U7100, зареждаща ЧМС (интегриран цирк на захранване на електроенергия). Няма изгорени следи или изгорени компоненти. Измерва се стойността на съпротивленията между U7100 Pin 27 и 28 CSI_CSI_R. Фигурата е 22Ω, OK. Измерва се стойността на съпротивленията между щифт 17 и 18 CSO. Фигурата е 2,937; добре. Зареждането изглежда наред.Мярка Q7155 MOSFET в режим диод. Пин 5 до 3 е 0.472. Пин 3 до 5 е отворена линия, много добре. И двете игли 5 и щифт 3 до игла 1 са отворени, отлични. Всички тези измервания показват, че Q7155 работи добре.