Как да оправим проблемите с Mac папките

Вашят Мак работи добре от години, но изведнъж не може да започне днес. Виждате само Mac папка с въпросителен знак на екрана. Какво да правя сега? Следвайте този инструкраж, за да решите проблема, преди да се свържете с професионална помощ. Този проблем с Маc може да бъде причинен от много фактори. Всички тези фактори могат да бъдат свързани със софтуера и хардуер. В този инструктаж ще обсъдим всички фактори и ще предоставим решения за решаване на проблемите.

Какво представлява Mac въпросителни папки?

Когато включите MacBook, вместо да се покаже логото на Apple, екрана на Mac показвав центъра мигаща въпросителна папка . Ако имате компютър преди 2015 г. може да чуете звук преди да видите папката. Въпросителните папки могат да се появят в компютърните продукти на Apple, включително MacBook, MacBook Air, iMac, Mac Mini и Mac Pro, тъй като всички те работят по една и съща операционна система – macOS.

Защо получавам папката с въпросителен знак?

Папката е знак, че вашият Mac не може да намери папката си за ботуши. Затова вашият Mac не може да зареди от хард диска до паметта, за да започне macOS. На обикновен език папката означава:

 • Вашият хард диск или логическа дъска са повредени – проблеми, свързани с хардуера или
 • Стартовият диск не съдържа работно копие на macOS – софтуерни проблеми.

Как да поправим папката?

За да се диагностицира бързо и да се определи проблемите с папките на Mac, iMac, Mac Mini и Mac Pro, трябва да разберете как Mac зарежда macOS от хард диска.

 Когато включите Mac, CPU ще изпълни задача, наречена „Power On Self Test“. Вашият Mac ще издаде звуков сигнал след преминаване на теста, след това ще търси „товарен“ от наличните на устроиства подобни на хард дискове, оптични дискове или USB дискове. Ако не се намери или намереното устройство няма работещ товарник, вашият Mac ще покаже папка с въпросителна. Ако намери вашият Mac ще покаже логото на Apple. След това CPU ще изпълни кодовете и ще зареди останалата част от софтуера на Apple macOS във Вашия Mac.

В зависимост от това какво причинява въпросителните папки на Вашия Mac, съответният отговор варира от лесно до твърдо изправимо положение. Ще обсъдим лесното поправяне първо и най-трудното накрая. Обикновено проблемите, свързани със софтуера, са лесни за оправяне. Въпросите през повечето време изискват оборудване и (или) резервни части.

Имате ли такава папка? Ние сме водещ специалист по ремонт на Mac и е повече от щастливи да ви помогнем, ако не можете да оправите проблемите сами. Моля, свържете се с нас. Очакваме Ви!

 1. Поправете папката на MacBook – рестартирайте

Ниво на трудност: начално

Ако се покаже мигащ въпросителен знак за няколко минути, но след това продължава да се задейства, няма нищо нередно с Вашия Мак. Трябва само да пренасочиш диска си в системата. Устройството за обувки на твоя Мак не е настроено на твоя хард диск. Вашият Мак трябва да търси всички дискове, преди да стигне до текущия хард диск. Тази задача води до забавяне на времето и получавате моментната папка с въпросителна. Оправянето на проблема е много лесно.

 1. Изберете System Preferences от Apple Menu и изберете Startup Disk.
 2. Натиснете иконата и въведете паролата си, за да отключите прозорците.
 3. Натиснете иконата на диска, която искате да използвате, за да включите MacBook. Обикновено се казва Macintosh HD.
 4. След това натисни бутона за рестарт.

Вашият Mac трябва да се рестартира и да се включи без папка с въпросителна.

Като алтернатива, можете да направите рестартиране на NVRAM или PRAM. Вашият Mac автоматично ще намери правилния диск.

2. Поправете папката с въпросителната марка – поправете стартовия диск

Ниво на трудност: начало

Ако Mac остане на мигащата папка с въпросителна, значи лаптопът е в беда. Но не се притеснявайте, ако причинена е от софтуерен проблем, имате шанс да го оправите сами. Следвайте тези стъпки, за да установите дали това е именно софтуерен проблем.

 1. Изключете Вашия Mac като натиснете и задържите бутона за захранване 5 секунди.
 2. Натиснете бутона за включване, за да включите Вашия Mac. Натиснете и задръжте бутона за Command и Option и botton R на клавиатурата Ви, за да стартирате Вашият Mac от macOS Recovery. Задръжте тези три бутона, докато видите на екранаWi-Fi network.
 3. Изберете интернет мрежа и паролата, за да се свържете с интернетa. Копие от компютъра на MacOS ще бъде автоматично свалено от сървъра на Apple на вашия Mac.
 4. След изтеглянето Вашия Mac ще пусне Mac Utilitilitis и екрана за MacOS.
 5. Отворете диска от прозорците на MaCOS Utilitilies, ако дискът ви е показан под вътрешния раздел от горната част на лявата страна, вашият Mac най-вероятно има проблем със софтуера. Ако нямате диск, който да е включен в вътрешния раздел, вашият Mac определено има проблем с хардуера. Това означава, че вашият Mac не може да комуникира с хард диск изобщо. Прескочете до железарията, ако имаш проблем с хардуера.
 6. В прозореца на диска, изберете диска и натиснете First Aid tab.

7. натиснете бутона verify и repair any issues. Ако ремонтният диск докладва за проблеми, имате проблем с хардуера. Този проблем не е фатален, така че все още можете да видите диска. Ако данните са важни и нямате резервно копие, може да Ви е нужна професионална помощ. Ако сте уверени в резервния отдел, отидете директно в резервния отдел.

След като дискът Ви е поправен го напуснете.

Изберете диск от менюто на Apple, изберете си диска и натиснете отново.

Би трябвало да можете да заредите Mac, ако хард дискът Ви има огледален софтуер. Ако все още не можете да го пуснете, може да се наложи да възстановите макосите.

Забележка: Ако Disk Utility намери проблеми с диска, който не може да се поправи, може да се наложи да се поправи твърдия диск. Трябва да върнете всички важни данни за стартовия Ви диск преди да го изтриете.

3. Поправете папка с въпросителен знак, без да губите данни

Ниво на трудност: начало

Ако вашият macOS не е много повреден, обсъждането на „ремонтна инсталация“ тук може да Ви помогне да оправите софтуерните проблеми. Изисква интернет връзка за сваляне на macOS от сървъра на Apple и управлява macOS Utilitilies. Ако се извършват внимателно, всичките ви данни трябва да са непокътнати. Ако вече имате резервен диск, съдържащ macOS, можете да ускорите процеса, като пуснете Utilitilies директно от външния носител.

Ако нямате резервен план, трябва да възстановите macOS без да загубите данните. Идеята е да заменим файла на системите и да оправим други софтуерни проблеми, без да изтрием личните данни. Следвайте инструкциите, за да свалите macOS от сървъра на Apple чрез връзка с Wi-Fi.

След като сте в прозорците на MACOS Utilitilies, изберете вариант 2 „Reinstall maCOS”, и следвайте инструкциите на екрана. MacOS ще бъде инсталиран в стартовия диск без да пренапише данните ви.

Забележка: Необходимо е да не използвате опция 4 „Диск Utility“, за да изтриете диска. Добра идея е да свържете зарядното с лаптопа преди да започнете процеса на инсталацията. Всъщност, последните модели на MacBook ще настояват да ги свържете зарядно, преди да предоставите възможност да продължите с инсталацията.

След инсталацията, вашият Mac трябва да се включи нормално. Ако все още има папка с въпросителна, може да се наложи да извършите нова инсталация. Разбира се, първо трябва да си върнете данните.

 1. Поправете MacBoook с резервни данни инсталации

Ниво на трудност: основно

Необходими са резервни части: външен USB

Ако обсъжданата по-горе инсталация не може да реши проблема, трябва да инсталирате нов механизъм. Винаги е добра идея да се прави нова инсталация редовно. Тя не само може да оправи всичките Ви софтуерни проблеми, но и да даде по-бърза, безвирусна и по-стабилна система.

Ако нямате резервно копие на личните си данни, време е да подкрепите данните си сега. Използвайте тези стъпки, за да подкрепите данните си на външен носител:

Свържи външен USB, Thunderbolt или FireWire drive до вашия Mac. Дискът трябва да е същият размер или по-голям от текущия Ви диск.

2.Използвайте macOS възстановяване, за да изтриете външния двигател, след това поставете macOS на външния двигател. Уверете се, че сте избрали външния диск, който искате да изтриете и инсталирате. Внимавайте, когато избирате диска. Не избирайте вградения си диск, обикновено се казва Macintosh HD.

След като инсталацията приключи, Mac автоматично се рестартира от външния двигател. Изберете вградения си диск като източник, от който да преместите данните си.

4.Когато преместването приключи, завършете стъпките. След като менюто се появи, потвърдете, че данните ви са налице на външния двигател.

Сега сте направили резервно копие на външния си диск, следвайте тези стъпки, за да поправите вашия вътрешен диск чрез извършване на нова инсталация:(Изтеглете външния двигател от Mac). Не искате да изтриете данните, които току-що сте презаписали.

„Използвайте macOS възстановяването, за да изтриете вградения си стартов диск и да възстановите macOS“. Този път трябва да изберете вградения диск за стартов диск, който искате да изтриете. Когато инсталацията приключи, вашият лаптоп автоматично се рестартира от вградения диск. Може да отнеме няколко рестартирания, за да завърши инсталацията в зависимост от версията на macOS, която инсталирате.

За да копирате личните си данни обратно на стартовия диск, изберете външния двигател като източник, от който да се преместат данните Ви.

Mac ще започне отново след завършването на преместването на данните. Проверете данните си преди да ги изтриете във външния носител. Добра практика е да се поддържа актуализирано копие на ценните ви данни редовно.

Ако не можете да изтриете стартовия си диск или да възстановите macOS, най-вероятно Вашия Mac има проблем.

5. Оправете пробема на MacBook Pro като замените дефектния HDD кабел.

Ниво на трудност: основно

Необходими са резервни части: гъвкав HDD кабел

Когато HDD кабелът не предава електронните сигнали между основната платка и хард диска, ще получите “mac flashing folder with question mark”. Може да е причинена от повреден кабел на платката или повреден кабел.

Проверете кабелния конектор и се уверете, че няма чужд обект в него. Всички части на съединителя трябва да бъдат чисти и без корозия.

Apple използва гъвкав кабел, за да свърже хард диска на САТА с логическата дъска. Телефоните на HDD може да се счупят поради стрес или с течение на времето. Недостатъчност на HDD кабел е много честа при модела на MacBook Pro 2012.

Когато кабелът на Flex HDD е монтиран на MacBook, той се огъва до 90 градуса два пъти долу на ръба на двигателя, показан по-долу. Медната тел в гъвкавата пластмаса се скъсва и се извива с течение на времето. Дефектната част не може да се види с просто око. Може да бъде открит чрез мултиметър (изпитване за непрекъснатост) или изследван чрез микроскоп в извито разделение. Ако се съмнявате, сменете го с добър HDD кабел.

Може да си купите нов HDD кабел за само няколко лева. Всички резервни части имат уникални номера. Снимката по-долу показва частта от 15-та MacBook Pro 2011 HDD кабел (Apple part number). Проверете Вашия HDD кабел и поръчайте резервната част по номер, за да не объркате.

 1. Папка MacBook Pro с въпросителна папка, причинена от спасителния конектор.

Ниво на трудност: основно

В 13 и 15 MacBook Pro A1706 и A1707, произведени през 2016 г. с Tochbar, има съединител, който свързва веригата на SSD към CPU, така че CPU да може да чете и пише данни на SSD чиповете. В бедствие, когато платката вече не работи, можем да свържем устройство, наречено средство за преместване на данни. Затова можем да извлечем данните от развалената платка.

Ако капачката на съединителя ( connector) не функционира, ще Ви излезе папка с въпросителна. Отстранете капачката( ifeboat connector cap). Уверете се, че няма корозия и я почистете, ако е необходимо. Всички щифтове на съединителя и капачката трябва да бъдат свободни от корозия или прах.

 1. Папка – причинена от повредена SSD контактна тъкан.

Ниво на трудност: основно

Всички отстранени SSD дискове са свързани с Mac платката чрез SSD контактите. Ако контактът е корозиран, може да получите „папка с въпросителна“.

Обикновено корозията се причинява от течности. Използвайте малък остър нож, за да отрежете корозията, след това използвайте 99% алкохол и четка за зъби, за да почистите SSD ( SSD Socket) двигателя и SSD контакта. Ако контактът е повреден толкова лошо, трябва да бъде сменен. Трябва да имате микро-запояващи умения за изпълнение на тази задача.

8. Папка Mac с въпросителна, причинена от повреден хард диск.

Ниво на трудност: основно

Ако твърдият диск е повреден, платката не може да комуникира с него, ще получите „Mac папка с въпросителна“.

Всички преди 2013 г. MacBook и MacBook Pro използват механични хард дискове. По-голямата част от Apple iMac също използват механични хард дискове. Тези механични хард дискове са склонни към механична повреда. Ако чувате шума от хард диска, определено имате повреден хард диск.

Друг общ проблем за въртящите се двигатели е, че моторът се е заклещил. Сложете ръка на диска и включете. Ако не усещате вибрацията на въртящия се двигател, хард диска е повреден. Вашият Mac не може да намери диска.

Ако имате SSD диск, включете Mac и изчакайте пет минути. Сложете пръста си на чипа на SSD. Ако чипът е студен, SSD е развален. SSD не получава никаква мощност.

Горните диагнози се основават на предположението, че вашата Mac логика е добра. Ако се съмнявате, вземете работещ Mac и опитайте отново хард диска си. Ако все още имате папка с въпросителен, има голям шанс хард диска да е повреден, въпреки че можете да усетите моторното въртене или SSD контролер загрява.

SSD може да развие проблеми с запояването на пукнатините, след като продължи да се излага на висока работна температура. Ако поставите двигателя във фурна от 180 до 200 градуса по Целзий за две минути, може да работи отново, тъй като пукнатините ще се съединят. Ако данните са много важни, не опитвайте този метод, донесете ни го на нас за да възстановим данните на Вашия Mac възможно най-скоро. Моля, обърнете внимание, че вторият опит за възстановяване на данните от повреден хард диск е много по-труден или дори невъзможен, тъй като първият опит вече е унищожил някои или всички данни.

9. Папка с въпросителна – причинена от повредена EFI актуализация.

Ниво на трудност: средно

Използвано оборудване: „програмист по EPROM“

Използван софтуер: Hex editor

Ако нещо се обърка докато си актуализирате macOS, може да получите въпросителната папка. Това става така, защото актуализираната програма вече е направила някои промени в системата на EFI чипа, но не е изпълнила задачата.

Трябва ни достъп до работещ Mac. Този Mac трябва да е същият модел и същата година като повредения. Ще преместим firmware от този на работещия Mac. Като алтернатива, можете да изтеглите firmware от интернет и да се уверите, че логическите таблици са еднакви.

След като имате firmware, трябва да промените ME региона (код на двигателя на интелектуалната собственост) на EFI кодовете и серийния номер преди да напишете кодовете на Вашия Mac.

 1. Свържете EPROM към програмната платка на работещия Mac.
 2. Прочетете кода от Mac и го запазете като файл.
 3. Използвайте редактор, за да замените ME с нов ME.
 4. Сменете серийния номер с Вашия Mac.
 5. Напишете кода на Вашия развален Mac.
 6. Включеете Mac и направете рестарт на PRAM.

Сега Вашия Mac ще може да се включи нормално и без повече въпросителни папки.

Забележка: Във всеки Mac двигателят за управление на интелектуалната система (ME) на кода EFI е свързан за индивидуалния CPU/PCH в Mac. Ето защо трябва да замените стария с нов.

10. въпросителна папка – причинена от заключен EFI.

Ниво на трудност: средно

Използвано оборудване: програмист EPROM

Ако Mac е заключен с парола на EFI, може да видите папката с въпросителна. Паролата е различна от паролата, която използвате за създаване на macOS. Паролата на EFI се съхранява в чипа, който е в платката. Ще се заключи цялата платка. Не може да използвате функция за опция, за да насочите към зареждане от външна HDD или просто да замените вътрешния хард диск.

За разлика от това паролата на сметката на macOS се съхранява на хард диска. Можете да махнете паролата, като изтриете като сложите друг хард диск. С други думи паролата на macOS за сметка за защитаване на данните на хард диска.

Има много причини, поради които Mac е заключен с паролата на EFI но ние няма да разгледаме причините в това ръководство. Подчертаваме как да махнем ключалката на EFI.

Има два начина да се реши проблема, да се замени цялата логическа дъска и да се махне паролата, съхранявана в чипа EFI. Обсъждаме втория метод тук.

 1. Махнете чипа от логическата платка.
 2. Поставете чипа на EPROM.
 3. Вижте кода и го запазете като файл.
 4. Използвайте редактор за да отворите папката, която току-що сте запазили.
 5. Напишете обратно модифицирания EFI код на чипа.
 6. Изпратете чипа обратно към платката.

Поздравления! Ако стигнете до този момент, преминавате средното ниво и навлизате в напреднало ниво на фиксиране на проблема на Mac.

Следните проучвания за Mac папка са свързани с хардуера и изискват заместване на чипове, известно като ремонт на компонент. За да изпълните задачата по ремонта, трябва да имате умения за микрозапояване, електронна диаграма на Apple Mac ( схеми) и малко оборудване.