Разсипана течност върху MacBook

Разляли сте вода, чай, кафе или дори вино върху MacBook Air или Pro и той се изключил веднага? Какво да правя сега? Следвайте тези инструкции, за да намалите техническото увреждане и да увеличите шанса за оцеляване на намокрения MacBook. Тук ще Ви покажем какво да правите, ако разлеете течност, но и ще обясним и причините зад всяка стъпка.

  1. Изключете компютара незабавно!

Това е първото нещо, което трябва да направите, ако разлеете течност върху MacBook Air или Pro. Задръжте бутона на захранването за пет секунди докато захранването се изключи и след това пуснене. Не пипайте бутона повторно, защото има възможност случайно да го включите отново. Забравете за всички незатворени документи, колкото по-скоро спрете тока, толкова по-безопасн е за вашият MacBook, както и ценните данни в него.

Ако повредения MacBook не може да бъде изключен чрез задържането на бутона за стартиране, това означава, че клавиатурата вече е спряла да функционира. Клавиатурата не може да изпрати команда на софтуерно ниво „Изключване“ на борда на компютъра. Не се паникьосвайте, все още има други и методи за изключване на MacBook.

Бързо използвайте тъкани, за да абсорбирате течността, която можете да видите на повърхността на клавиатурата на MacBook, за да се подсушете екрана и клавиатурата, след това затваряте капака веднага. Като го направите ефективно активирате сензора за сън. Когато логиката засече сигнала за сън, тя ще прекъсне захранването на CPU, екрана, SSD и повечето от поддържащите вериги.

След това MacBook влиза в режим на сън. В този режим чиповете от паметта все още получават енергия. Това позволява на лаптопа да се събуди бързо при нормална употреба. Дръжте капака затворен за известно време, компютъра автоматично ще влезе в дълбок режим на сън. В този режим се спира захранването на чиповата памет. Вашият CPU, екран, SSD и RAM са в безопасност. Не отваряте капака за да се включите лаптопа.

Ако екрана е все още включен (виждате светлината) дори и да сте затварили капака, таблото се поврежда. В по-голямото количество от случаите щетите са малки. Сега, ако бързо изключите зарядното и изключите батерията, вашият MacBook все още има голям шанс да оцелее.

2. Изключете зарядното, ако е още свързано с повредения MacBook!

Тази стъпка е по-малко критическа от първата. Изключването на зарядното устройство няма да спре захранването на CPU и други важни компоненти. Вътрешната батерия все още захранва лаптопа с пълна скорост, ако не изключите лаптопа, чрез задържане на бутона за захранване. Изключете зарядното. Зарядното устройство за MagSafe 14.5V за MacBook Air и 16.5-20V за MacBook Pro, опасно е, защото можете да получите електрически шок, като докоснете лаптопа. Всъщност зарядното устройство за MagSafe автоматично ще изключи изхода, ако се установи свръхтоков или изтичащ ток.

В изключително рядък случай, ако зарядното устройство за MagSafe е потопено в течността, опасността е от входния кабел на зарядното устройство, а не изхода на зарядното устройство. В този случай, все още е безопасно да докоснем повредения от водата MacBook, но не и зарядното. Трябва да изключите захранващия кабел от контакта.

3. Предотвратете капването на вода в дупките и периферията.

Не местете компютъра. Трябва да се опитате да не допуснете водата да попадне в отворите за охлаждане, разположени между клавиатурата и екрана. Тези отвори са проектирани за прехвърляне на топлина от основната платка на открито. Защитата на дъното е най-важната стъпка, която свежда до минимум щетите от разлятата вода на MacBook.

Ако можете да предотвратите достигането на течността до отворите ще сведете до минимални щети. Изключете всички свързани външни USB двигатели. Използвайте кърпа или някакъв вид тъкан, за да абсорбирате останалата вода върху клавиатурата на MacBook, забършете екрана възможно най-бързо.

Данните ни показват, че при около 80% от случаите на повреда на MacBook, водата е достигнала до логическата дъска от дупките. Ето защо предпазването от непопадането на водата в дупките на отдушника е от първостепенен приоритет. Водата може да влезе и от други празнини, които са много малки и водата е ограничена.

Клавиатурата на MacBook има механизъм с два пластмасови листа. Осветителният слой на клавиатурата също осигурява допълнителна защита, като запечатва клавиатурата отдолу. Почти невъзможно е водата да влиза директно от клавиатурата до логическото табло. Силиконовата клавиатура ще защити клавиатурата. Силиконовата капачка може да помогне за бързо разпространението на вода до дупките на отдушника или дупките, което води до повече повреди.

4. Махнете батерията от повредения MacBook.

Обърнете компютъра, можете да използвате петоъгълна отвертка, за да отворите задния капак. Използвайте пръст или пластмасова пръчка, за да махнете акумулаторния конектор от логическото табло.

Никога не използвай метална отвертка! В противен случай, можете да прекъснете батерията или дори по-лошо, да унищожите SMC (контрольор на системата) чрез изпращане на 12V захранване директно до него. Колко е важно SMC? Е, може да си закупите нов CPU от, но не можете да закупитр нов SMC от Apple! Ще трябва да изчакате донор на SMC от мъртъв Mac, точно същия модел и същата година.

5. Премахнете тесността от MacBook докато не го занесенте на ремонт.
Има два начина да премахнете водната повреда от MacBook.Първият метод е да поставиер компютъра в позиция „палатка“. Ако лаптопа Ви е MacBook Air преди 2018 г. или MacBook Proс екран, който не е с ретина, този метод ще работи за Вас. Той е лесен и ефективен за старите модели на MacBook, тъй като екраните са непромокаеми. В MacBook Pro предната рамка е от алуминий или защитно стъкло, която предотвратява навлизането на водата в екрана.

Но ако имате MacBook с екрана на ретината трябва да знаете следващото. Новите модели ретина не са устойчиви на вода. Ако поставите този вид екран в позиция „екран на гладка повърхност и клавиатура на 90 градуса от екрана“, можете да помогнете да разпределите водата от долния край до екрана. Засегнатият екран може да е все още функциониращ, но водните знаци на фона силно влияят на качеството на изображението. Виждали сме това да се прави по-често на повредените от вода MacBook с екрана на ретината, особено последния модел . Нов екран за ретина струва между 500 и 1200 долара ( 1000 – 2500 лева).

Вторият метод, който обсъждаме по-долу, може да се използва за всички видове екрани на MacBook. Той гарантира водата да не навлезе в екрана.

Отворете MacBook с ъгъл 90 градуса. Поставете го на ръба на маса с надолу екрана, обърнат надолу към повърхността и клавиатурата, висящи от ръба. Тъй като екрана лежи на масата, водата няма да се движи в екрана и ще бъде изсушена по-бързо. Защитете екрана като сложите кухненска хартиена кърпа под екрана и предотвратете възможността от падане на MacBook.

Гравитацията ще изтегли останалата вода от клавиатурата. Всяка вода, която вече е влязла в логическата дъска, също ще бъде изтеглена в по-малко уязвима част. С отстранения долен капак, повредата на водата Макбук трябва да се изсуши след 24 часа.

Предупреждение: ако сте разляли вода върху MacBook Air 2018 или MacBook Pro 2016, не отваряйте капака. Веднъж отворитр ли го, MacBook автоматично ще се включи, освен ако не си изключил батерията. Това „автоматично захранване“ е новата характеристика на най-новия дизайн на MacBook. Следвайте същата процедура, за да изключите лаптопа, ако случайно го отворите. Изключването на вътрешната батерия от новите модели на MacBook е малко сложно и е извън възможността на един потребител. Ако сте в тази ситуация, най-доброто, което можете да направите е да оставите MacBook да легне с затворен капак и да ни го донесете възможно най-скоро.

Не разклащайте MacBook. Ако се направи това, водата ще се разпространи по СРУ или на фона на екрана.

6. Една дума за сешоара и за използването на ориз.

Беше популярно да се използва неварен ориз и сешоари, за да се премахне водата от MacBook. Всяка седмица откриваме ориз в повредените лаптопи, изпратени в магазина ни за ремонт!

Няма нищо лошо в това да използвате сешоар или ориз, за да изсушите MacBook, въпреки че е много неефективно и ненужно през повечето време. Истинските щети при тези способи се крият в идеята компютъра да се включи без подходящ преглед след сушенето.

Електронните мостове, известни като къси вериги, могат да се образуват навсякъде между логическите вериги чрез смес от влага, минерали и захар. След като включите лаптопа, тези мостове започват убийствата, което води до тежки дори смъртоносни щети.

7. Налични са видове услуги за ремонт на повредите на MacBook

Ако сте разляли вода върху MacBook, препоръчваме да ни го донесете възможно най-скоро. Имаме голям опит с повредени от водата лаптопи. обаче има няколко различни видове и „нива“ на повреда които съществуват.

Ниво 1: Почистваме клавиатурата, екрана, батерията и хард диска. След това тестване. Ако логиката е повредена, ще ви уведомим, че MacBook няма възможност да се поправи. Може да помолите да заменим цялата логическа дъска, ако има налична „възстановена“ логическа дъска. Обикновено този вид доставчик на услуги ще ви таксува за оценка, тъй като почистващата работа отнема време и процентът на успех е много ниска. Apple разрешава такива ремонти на трети страни и предоставя това ниво на услуга.

Повреденият Макбук автоматичноанулира стандартната гаранция на Apple. Ако сте закупили AppleCare+ за Mac, вашият Mac ще бъде с гаранция от Apple и такса за услуга ще бъде приложена. Apple не предоставя услуги за възстановяване на данни. Ако ви трябват данните, трябва да получите услуга за възстановяване на данни от трета страна, преди да поискате гаранцията.

Ниво 2: Чисто или замени клавиатурата, тъчпад, екран, батерия и твърд диск. Заменяме корозираните чипове на дъската и ги прилагаме на ултразвуково почистване. Този етап има по голям шанс за успеваемост.

Ниво 3: В допълнение към горепосочените услуги ще извърщим поставяне на останалите дефектни чипове, които не могат да бъдат забелязани с микроскоп. Тази задача изисква умения, знания, оборудване и най-важното: цялостно разбиране на проекта на Apple. Тук имаме най-висок процент на успех.

8. Последна бележка: дръжте MacBook си далеч от врага – течностите.

Разлятата вода на MacBook Air или Pro е много често срещана катастрофа и най-често срещаните случаи, с които се занимаваме.

Ако смятате, че това ръководство е полезно, защо не го споделите с приятелите и колегите си? Може да им потрябва някой ден.