Разсипана течност върху MacBook

Разляли сте вода, чай, кафе или вино върху MacBook Air или Pro и той се изключил веднага? Какво да правя сега? Следвайте тези инструкции, за да намалите техническото увреждане и да увеличите шанса за оцеляване на намокрения MacBook. Тук ще Ви покажем какво да правите, ако разлеете течност, но и ще обясним и причините за всяка стъпка.

  1. Изключете компютъра незабавно!

Това е първото нещо, което трябва да направите, ако разлеете течност върху MacBook Air или Pro. Задръжте бутона на захранването за пет секунди докато захранването се изключи и след това отпуснене. Не пипайте бутона повторно, защото има възможност да го включите отново. Забравете за всички незатворени документи, колкото по-скоро спрете тока, толкова по-безопасн е за вашият MacBook, както и ценните данни в него.

Ако повредения MacBook не може да бъде изключен чрез задържането на бутона за стартиране, това означава, че клавиатурата вече е спряла да функционира. Клавиатурата не може да изпрати команда на софтуерно ниво „Изключване“ на борда на компютъра. Не се паникьосвайте, все още има други и методи за изключване на MacBook.

Бързо използвайте тъкани, за да абсорбирате течността, която можете да видите на повърхността на клавиатурата на MacBook, за да подсушите екрана и клавиатурата, след това затворете дисплея . Като го направите, ефективно активирате сензора за сън. Когато логиката засече сигнала за сън, тя ще прекъсне захранването на CPU, екрана, SSD и повечето от поддържащите вериги.

След това MacBook влиза в режим на сън. В този режим чиповете от паметта все още получават енергия. Това позволява на лаптопа да се събуди бързо при нормална употреба. Дръжте капака затворен за известно време, компютъра автоматично ще влезе в дълбок режим на сън. В този режим се спира захранването на чиповата памет. Вашият CPU, екран, SSD и RAM са в безопасност.

Ако екрана е все още включен (виждате светлина) дори и да сте затварили капака ( дисплея), функцията за сън не работи . По вероятно е щетите да са малки. Сега, ако бързо изключите зарядното и изключите батерията, вашият MacBook все още има голям шанс .

2. Изключете зарядното, ако е още свързано с повредения MacBook!

Тази стъпка е по-малко критическа от първата. Изключването на зарядното устройство няма да спре захранването на CPU и други важни компоненти. Вътрешната батерия все още захранва лаптопа с пълна скорост, ако не го изключите , чрез задържане на бутона за захранване.

Зарядното устройство MagSafe1 е 16V, а MagSafe2 16.5-20V за MacBook Pro Air ( от 2012 до 2015) , опасно е, защото можете да получите електрически шок, като докоснете лаптопа. Всъщност зарядното устройство MagSafe автоматично ще изключи изхода, ако се установи свръхток или минимален .

В изключително рядък случай, ако зарядното устройство за MagSafe е потопено в течността, опасността е от входния кабел на зарядното устройство, а не изхода . В този случай, ще е безопасно да докоснем повредения от водата MacBook, но не и зарядното. Трябва да изключите захранващия кабел от контакта.

3. Предотвратете навлизането на вода в отворите и периферията.

Не местете компютъра. Трябва да се опитате да не допуснете водата да попадне в отворите за охлаждане, разположени между клавиатурата и екрана. Тези отвори са направени да отвеждат топлината от основната платка . Защитата на дъното е най-важната стъпка, която свежда до минимум щетите от разлятата вода .

Ако можете да предотвратите достигането на течността до отворите ще сведете до минимум щетите. Изключете всички външни USB връзки . ( мишки , клавиатури, монитори и др.)Използвайте кърпа или някакъв вид тъкан, за да абсорбирате останалата вода върху клавиатурата на MacBook, забършете екрана възможно най-бързо.

Данните ни показват, че при около 80% от случаите на повреда на MacBook, водата е достигнала до основната платка през отвори и дупки . Ето защо предпазването от попадането на водата в отворите за вентилация е от първостепенено значение . Тя може да влезе и от други места , и дори в малко количество ако попадне на основната платка може да „окъси“ и повреди сериозно дъното .

Клавиатурата на MacBook има механизъм с два пластмасови листа. Осветителният слой също осигурява допълнителна защита, като запечатва клавиатурата отдолу. Почти невъзможно е водата да проникне директно от клавиатурата до основната платка . Силиконовата допълнителна клавиатура ще защити клавиатурата ако течността е в малко количество и ние препоръчваме използването й .

4. Извадете батерията от повредения MacBook.

Обърнете компютъра, можете да използвате петоъгълна отвертка, за да отворите задния капак. Използвайте пръст или пластмасова пръчка, за да извадите акумулаторния конектор от основната платка.

Никога не използвай метална отвертка! В противен случай, можете да прекъснете батерията или дори по-лошо, да унищожите SMC (контрольор на системата) чрез изпращане на 12V захранване директно до него. Колко е важно SMC? Е, може да си закупите нов CPU от, но не можете да закупите нов SMC от Apple! Ще трябва да намерите донор на SMC от Mac, точно същия модел и година.

5. Премахнете тесността от MacBook преди да го занесете на ремонт.
Има два начина да премахнете водната повреда от MacBook.Първият метод е да поставите компютъра в позиция „палатка“. Ако лаптопа Ви е MacBook Pro Air преди 2016 г. , който не е ретина, този метод е подходящ за Вас. Той е лесен и ефективен за старите модели на MacBook, тъй като екраните са затворени . В MacBook Pro рамката е от алуминий и защитно стъкло, което предотвратява навлизането на течност.

Но ако имате MacBook с екрана ретината трябва да знаете следващото. Новите модели ретина не са устойчиви на вода. Ако поставите този вид екран в позиция „екран на гладка повърхност и клавиатура на 90 градуса от екрана“, можете да помогнете да навлезе водата от долния край до екрана. Засегнатият екран може да е все още функциониращ, но водните знаци на фона силно влияят на качеството на изображението. Виждали сме това да се случи на повредените от течност MacBook с екран ретината, на по-новите модели . Нов дисплей струва между 1000 – 1600 лева.

Вторият метод, който обсъждаме по-долу, може да се използва за всички видове на MacBook. Той спира водата да навлезе в дисплея .

Отворете MacBook с ъгъл 90 градуса. Поставете го на ръба на маса с дисплей на долу, обърнат към повърхността и клавиатурата, висяща от ръба. Тъй като екрана лежи на масата, водата няма да се движи към екрана и ще бъде изпарена по-бързо. Защитете диспрея като сложите кухненска хартиена кърпа под него и предотвратете възможността от падане на MacBook на земята .

Гравитацията ще изтегли останалата вода от клавиатурата. Течността , която вече е влязла в дъното , също ще бъде изтеглена в по-малко уязвима част. С отворения долен капак, течността в Макбук вероятно ще намалее значително.

Предупреждение: ако сте разляли вода върху MacBook Air 2018 или MacBook Pro 2016, не отваряйте капака. Веднъж отворите ли го, MacBook автоматично ще се включи. Това „автоматично захранване“ е новата характеристика на най-новия дизайн на MacBook. Следвайте същата процедура, за да го изключите , ако случайно го отворите. Изключването на вътрешната батерия на новите модели на MacBook е малко по- сложно и е извън възможността на потребителя. Ако сте в подобна ситуация, най-доброто, което можете да направите е да оставите MacBook да легне с затворен капак и да го донесете възможно най-скоро.

Не разклащайте MacBook. Ако това се случи , водата ще се разпространи и вероятноста от повреда е по-голяма ( достига до CPU , GPU ) или на фона на екрана.

6. Една дума за сешоара и за използването на ориз.

Популярно е да се използва суров ориз и сешоар, за да се премахне течноста от MacBook. Много често откриваме в повредените лаптопи, изпратени в магазина ни за ремонт!

Използването на сешоар , ориз и силикагел е напълно безсмислено . Идеята е да се отстрани течноста от компютъра без да се отваря. Истинските щети при тези методи се крият в идеята компютъра да се включи и заработи след сушенето, което не може да стане . Ориза поглъща минимална част от влагата и течноста остава . След изчакване на определено време , корозията „изяжда “ медните писти и поврежда електронните елементи ( кондензатори, резистори и интегралнисхеми ). Електронните мостове, известни като „къси вериги“, могат да се образуват навсякъде между логическите вериги чрез смес от влага, минерали и захар. След като включите лаптопа, тези мостове започват повреди в електронните елементи , което води до тежки дори непоправими щети.

За почистване в сервизите се използват „ултазвукови “ вани с развор на Branson EС или други обезмаслители .

7. Налични са видове услуги за ремонт на повредите на MacBook

Ако сте разляли вода върху MacBook, препоръчваме да го донесете възможно най-скоро време. Имаме голям опит с повредени от течност лаптопи.

Има няколко различни видове и „нива“ на повреда .

Ниво 1: Почистваме клавиатурата, екрана, батерията и хард диска. След това тестваме. Ако логиката е повредена, ще ви уведомим, че MacBook няма възможност да се поправи. Може да заменим цялата основна платка , ако има налична „възстановена“ такава . Обикновено за този вид сервизна дейност , няма да ви таксуваме и процентът на успех е много нисък. Apple правят това ниво на услугата.

Повреденият Макбук автоматично анулира стандартната гаранция на Apple. Ако сте закупили AppleCare+ , вашият Mac ще бъде с гаранция от Apple и такса за услугата няма да дължите . Apple не предоставя услуги за възстановяване на данни (има изключения ) . Ако ви трябват данните, трябва да получите услуга за възстановяване на данни от трета страна, преди да поискате гаранцията.

Ниво 2: Замяна на повредени части : клавиатурата, тъчпад, екран, батерия и твърд диск . Този етап има по голям шанс за успеваемост. Apple правят това ниво на услугата.

Ниво 3: В допълнение към горепосочените услуги ще извършим замяна на дефектните елементи и чипове , запояването се извършва под микроскоп . Използваме запояваща станция “ Jovy systems RE-7500″ както и “ Zhuo Mao ZM-R6200″. Тази задача изисква умения, знания, оборудване и най-важното: разбиране на принципните схеми на Apple. Тук имаме най-висок процент на успех.

8. Последна бележка: дръжте MacBook си далеч от врага – течностите.

Разлятата вода на MacBook Air или Pro е много често срещана катастрофа и най-често срещаните случаи, с които се занимаваме.

Ако смятате, че това ръководство е полезно, защо не го споделите с приятелите и колегите си? Може да им потрябва някой ден.